Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε η συναυλία - αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

 Στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» πραγματοποιήθηκε προχθες το βράδυ η συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή, την οποία διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Κεντροανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση - συναυλία παραβρέθηκαν μέλη της οικογένειάς του, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που δόθηκε τιμητική αναμνηστική πλακέτα στη σύζυγο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για τη ζωή και τη σημαντική καλλιτεχνική δημιουργία του Στ. Κουγιουμτζή, ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που πέρασαν από τα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '80, και για δύο Φεστιβάλ, υπήρξε μέλος κριτικής επιτροπής για νέα τραγούδια.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε σε μουσική επιμέλεια Κώστα Ματσίγκου. Συμμετείχαν οι μουσικοί:
Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πιάνο), Λεωνίδας Κυρίδης (μπάσο) και Νίκος Ταλέας (ακορντεόν).
Τραγούδησαν οι Βαγγελιώ Γρέγου, Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Κάφκουλας, Αλέκος Κυζιρίδης, Κώστας Καρμπάς και Νίκος Ταλέας.
Επίσης συμμετείχε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσανδρείας σε διεύθυνση - διδασκαλία Γιάννη Σγούρα.
Ευχαριστώντας τους για τη συμμετοχή η ΤΟ προσέφερε στη χορωδία το λεύκωμα - έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με τα «Αγριολούλουδα», του Γ. Βαρλάμου.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Αρ. Θάνος
MotionTeam
Από τη προχθεσινή εκδήλωση. 
Στο βήμα ο Αρ. Θάνος
Στην ομιλία του ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το αφιέρωμα στον Στ. Κουγιουμτζή αποτελεί μέρος μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διοργανώσει φέτος το ΚΚΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.
Αναφερόμενος στη ζωή και το έργο του, σημείωσε: «Τιμάμε σήμερα έναν σημαντικό μουσικοσυνθέτη, για την πολυετή προσφορά και τη καλλιτεχνική του δημιουργία στη νεότερη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Το όνομά του συνώνυμο της ευγένειας, των χαμηλών τόνων. Έναν σεμνό, ντροπαλό άνθρωπο του μουσικού μας πολιτισμού.
Γεννήθηκε στην πόλη μας σε μια εργατοσυνοικία, κοντά στο Γεντί Κουλέ, που αποτελούσε φυσικό μουσικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην παραδοσιακή μουσική, τους λαϊκούς δρόμους του ρεμπέτικου και τις επιρροές των σμυρναϊκών που κουβάλησαν στις αποσκευές τους οι πρόσφυγες της γειτονιάς. Αυτοί οι ήχοι τον συνεπήραν. Κι έγιναν η αιτία να σπουδάσει μουσική. Να της αφοσιωθεί με αγάπη και μεράκι και να ξεκινήσει το δικό του, δημιουργικό "ταξίδι"».

Τον «σφράγισαν» τα όνειρα και οι αγώνες του λαού
«Τον καθόρισε όμως και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο εκείνης της εποχής, οι οξυμένες κοινωνικές αντιθέσεις, οι μεγαλειώδεις λαϊκοί αγώνες, οι διώξεις και οι φυλακίσεις κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών ανθρώπων. Σε έναν τόπο ζωντανό, παλλόμενο, γεμάτο συγκρούσεις, εντάσεις, πάλη.

(...) Τον Σταύρο Κουγιουμτζή τον σφράγισε το πρόβλημα της φτώχειας, τα όνειρα των φτωχών ανθρώπων, και ιδιαίτερα των νέων, για μια καλύτερη ζωή.
Ήταν μόλις 4 χρόνων όταν ανησύχησε που δεν γύρισε το βράδυ η μητέρα του και προσπαθούσαν να του εξηγήσουν πως εκείνη, η εργάτρια στα καπνά, έπαιρνε δραστήρια μέρος στα γεγονότα του ματωμένου Μάη του '36, υπερασπίζοντας τα ταξικά της συμφέροντα.
ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που δόθηκε τιμητική αναμνηστική πλακέτα στη σύζυγο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη
MotionTeam
ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή
που δόθηκε τιμητική αναμνηστική πλακέτα
στη σύζυγο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη
(...) Ο συνθέτης φωτογράφισε και αποτύπωσε σε λέξεις και νότες στιγμές της καθημερινής κοινωνικής ζωής του απλού λαϊκού ανθρώπου, του φτωχού μεροκαματιάρη, του ανίσχυρου, του αδικημένου, του μετανάστη. Με συνέπεια και συνέχεια αναδείκνυε και υπερασπιζόταν τους πόθους, τους έρωτες, τα δίκια, το μόχθο του. Ο λαός είναι ο βασικός του πρωταγωνιστής, αυτός είναι και ο τελικός αποδέκτης του έργου του. Αυτή η καθαρότητα του καλλιτεχνικού του σκοπού, η αυθεντικότητα των κινήτρων, το ταλέντο, το ξεχωριστό ήθος και ύφος, η αυτονομία, η δωρικότητα είναι που τα τραγούδια του μιλούν μέσα μας και μαλακώνουν την καρδιά μας.
(...) Για περισσότερα από 45 χρόνια, μέσα σε πάνω από 200 τραγούδια, ήθελε να βρίσκει τον εαυτό του, τις αξίες του, τα βιώματα, τις θύμησες, και να τα ντύνει με μουσική. Και τα κατάφερε. Αυτό τον καθιέρωσε σαν έναν σημαντικό και ξεχωριστό δημιουργό, με ιδιαίτερα ευαίσθητη καλλιτεχνική πορεία».


Κλείνοντας την ομιλία του ο Αρ. Θάνος σημείωσε: «Για εμάς ο αληθινός σκοπός της τέχνης, του πολιτισμού, είναι να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του λαού και να καλλιεργήσει τις αναγκαίες πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις που θα τον βοηθήσουν να ανέβει σε ανώτερες, εξανθρωπισμένες μορφές κοινωνικής ζωής.
Η τέχνη είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι ανάγκη και πρέπει να ικανοποιηθεί, όπως και οι υπόλοιπες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, είναι ανάγκη και θα ικανοποιηθεί πλήρως σε μια άλλη κοινωνία, όπου ο πλούτος και η εξουσία θα βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών τους, στο σοσιαλισμό.
Εκεί και τότε οι καλλιτέχνες θα έχουν όλες τις δυνατότητες να δημιουργούν, θα είναι απαλλαγμένοι από την αβάσταχτη και συνεχή "λογοκρισία" του καπιταλιστικού κέρδους, των συμφερόντων των βιομηχανιών του θεάματος, κι από όσους έχουν ανάγκη το σκοταδισμό, την άγνοια, τα πιο τερατώδη ψέματα για θεμέλιο του σάπιου συστήματός τους, που υπάρχουν οι δυνατότητες για να ξεπεραστεί».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page