Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Στα στενά που περπάτησε ο Μάρκος...

Για δεύτερη φορά πραγματοποιείται φέτος, από τις 30 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Σύρο, τείνοντας έτσι να μετατραπεί σε θεσμό. 

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου διοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και έχει τον υπότιτλο «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», τιμώντας έτσι τον κατά τεκμήριο σημαντικότερο από τους αυθεντικούς δημιουργούς του ιδιώματος που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της λαϊκής μουσικής μας και ο οποίος γεννήθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Έτσι, για ένα πενταήμερο σχεδόν όλες οι γειτονιές του μεγάλου λιμανιού της Ερμούπολης -σε χώρους που ξεκινούν από το Θέατρο Απόλλων και την έπαυλη Τσιροπινά και φτάνουν μέχρι την πηγή του Αγίου Αθανασίου και την Πιάτσα της Άνω Σύρου - θα φιλοξενήσουν φυσικά πολλές συναυλίες ρεμπέτικου, αλλά ταυτόχρονα και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια και έκθεση λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων.
Η έναρξη μάλιστα του φεστιβάλ την Τετάρτη 30 Αυγούστου θα γίνει με την παρουσίαση από τον συγγραφέα τους Δημήτρη Βαρθαλίτη δύο βιβλίων για τον Μάρκο Βαμβακάρη για να ακολουθήσουν, συμβολικά ίσως, τα Μυστικά Μπουζούκια, μια παρέα πολύ νέων παιδιών από την Ερμούπολη που όχι μόνο αγαπούν αλλά και μελετούν και παίζουν το ρεμπέτικο.


Στη συνέχεια, βέβαια, θα παίξουν ενήλικοι και λίαν έμπειροι μουσικοί του ιδιώματος, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Νίκος Τατασόπουλος μαζί με την καλή ερμηνεύτρια Αθηνά Λαμπίρη, το δίδυμο των λαϊκών κιθαριστών Βασίλη Σκούτα και Δημήτρη Μηταράκη αλλά και ο βιολιστής των Rebetien Γιάννης Ζαρίας.

Την Πέμπτη 31.8 θα παίξει η πενταμελής Banda Jovanica με τη σύμπραξη των δεξιοτεχνών του μπαγλαμά Γιώργου Ζορμπά και του μπουζουκιού Αντώνη Μαραγκού, την Παρασκευή 1.9 ένα τρίο λαϊκών κιθαριστών από τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο και την Παρασκευή 2.9 το νεανικό -με δύο από τα έξι μέλη του να είναι κοπέλες- ρεμπέτικο σχήμα Λακριντί.

Η πανηγυρική λήξη του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει με την επανάληψη της συναυλίας - αφιέρωμα στον Μάρκο που είχε επιμεληθεί η Λίνα Νικολακοπούλου και είχε πραγματοποιηθεί πριν από πέντε χρόνια στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή καλών ερμηνευτριών όπως οι Σοφία Παπάζογλου και η Εβελίνα Αγγέλου, και μουσικών όπως ο σπουδαίος εκτελεστής του μπουζουκιού Μανώλης Πάππος αλλά και ο γιος του Μάρκου Βαμβακάρη, ο Στέλιος, άξιος κληρονόμος του πατέρα του ως εκτελεστής, ερμηνευτής μα και συνθέτης, πάντα εντός της παράδοσης του ρεμπέτικου, αλλά με το δικό του διακριτό ύφος.

Ένα φεστιβάλ λοιπόν που σίγουρα δεν είναι μόνο για... Φραγκοσυριανούς, αλλά για κάθε εραστή τής γνήσιας λαϊκής μουσικής μας!

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page