Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

«ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ» (Ένας ευπρεπής ρεμπετοπαίχτης!)

Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος

Εξάρχεια 1989. «Φραγκοσυριανή» - Το απόλυτο ρεμπετάδικο. Ναός όπου ευλαβικά και χωρίς κεντίδια και στολίδια αναβιώνει με πιστότητα και γνήσια η ρεμπέτικη λειτουργία. Ιδιοκτήτης του μαγαζιού ο Νίκος Αργυρόπουλος με τον αδελφό του τον Γαβρήλο.

Στο πατάρι ο Θανάσης Σύρος –κιθάρα, ο Βασίλης Βασιλειάδης ακορντεόν, ο Σωτήρης ο Αναστασόπουλος, και στα μπουζούκια  και τη φωνή  ο Αντώνης ο Αινίτης, η Κωνσταντία  και ένα παλικάρι από τα καμίνια του Πειραιά, ο Σπύρος  ο Γκούμας.

Τρία χρόνια κρατάει το σχήμα και πότε μεγαλώνει πότε μικραίνει. Κάθε βράδυ μουσική πανδαισία. Έξη μέρες τη βδομάδα ακατάπαυστα. Μεράκια και…μπερεκέτια!.

Παιδιά βαφτισμένα στη ρεμπέτικη κολυμπήθρα. Κάποιοι ξεχωρίζουν. Ανάμεσά τους ο Σπύρος ο Γκούμας. Πενιά χωρίς καρικατούρες και τα…διάφορα. Το ρεμπέτικο θέλει σεβασμό. Όχι τρεχαλαντζήδες και… φιοριτούρες. Κι’αυτό ο Σπύρος το εφαρμόζει πιστά και το τιμά ως τα σήμερα.

Από πιτσιρικάς το έχει βάλει αμέτι-μουχαμέτι να μάθει μπουζούκι. Η μάνα του τον μαλώνει και τον κυνηγά. Αυτός εκεί. Προσποιείται πως διαβάζει και παίρνει το μπουζούκι του πατέρα του και αρχίζει το…γρατσούνισμα. Μέχρι που κάποια μέρα τους το δηλώνει καθαρά: - Εμένα μόνο το μπουζούκι με ενδιαφέρει!.

Έτσι αρχίζει και μια πορεία σαν παραμύθι. Ξημεροβραδιάζεται πάνω στο όργανο. Στη δευτέρα λυκείου παίζει σε μαγαζιά του Πειραιά με τον Μανώλη τον Πάππο και τον Βασίλη τον Καφούρο.

Η ονομαστή ταβέρνα «Η Συντροφιά» έχει να τον θυμάται. Κάθε βράδυ κόσμος και πανζουρλισμός.

Μεγαλώνει κι’όσο μεγαλώνει η αγάπη του για το όργανο γίνεται λατρεία.

Ταπεινόφρων, φτασμένος πλέον αναγνωρίζεται από το σινάφι σαν… βιρτουόζος του τρίχορδου αλλά και της λαϊκής κιθάρας.

Εκτιμά απεριόριστα τους παλιούς ρεμπέτες και ξεχωρίζει έναν. Τον Μάρκο. -Ο Μάρκος είναι το ίδιο το μπουζούκι, το όργανο ήταν ο πρώτος, άλλος κανένας!

Ευπρεπής, ευγενής και καλοσυνάτος ο Σπύρος Γκούμας είναι σήμερα δάσκαλος στο μπουζούκι, την κιθάρα, τον τζουρά και το μαντολίνο.

Δεν υπάρχει σήμερα καλλιτέχνης που να μην έχει συνεργαστεί.

Από τους λίγους που δεν έχει κάνει εκπτώσεις στο ρεμπέτικο και το τρίχορδο. Στις αυθόρμητες μουσικές συντροφιές πρώτος, γουστόζος …αρχηγός, όπως τότε που πρωτοξεκίνησε πιτσιρικάς στα Καμίνια του Πειραιά όπου και γεννήθηκε.
Photo: www.youtube.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page