Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ρεμπέτικες βραδιές με τον Αγάθωνα

agathonas
Τις γνωστές του ρεμπέτικες βραδιές υπόσχεται ο Αγάθωνας, ο οποίος θα βρίσκεται κάθε Δευτέρα βράδυ στο καφενείο «Η Πρίγκηπος» (Αποστόλου Παύλου 22)

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, που όμως έγινε γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό του Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονται από τον κοινωνικό του περίγυρο και είναι έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.
Πιο συστηματικά, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, σε ηλικία 16 ετών, οπότε και άρχισε να πιάνει στα χέρια του μουσικά όργανα, όπως κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο και να προσπαθεί να αποτυπώσει πάνω τους τα μουσικά του ακούσματα. Ό,τι έμαθε δηλαδή από μουσική, το έμαθε μόνος του.

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης, μετά από δυο χρόνια, το 1973. Σύντομα, αντιλαμβάνεται ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει και στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά. Το 1978 αποφάσισε να ιδρύσει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Και λίγα χρόνια μετά παίρνει την απόφαση να κατέβει στην Αθήνα, όπου και συνεργάστηκε το 1981 με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, ενώ είχε εμφανιστεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στις Η.Π.Α.
Το 2013 σε συνεγασία με το συγκρότημα ΚΟΖΑ MOSTRA εκπροσώπησε τη χώρα μας στον Ευρωπαικό διαγωνισμό τραγουδιού της EUROVISION. Ο Αγάθωνας είναι αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι. Τα υπηρετεί από το 1973, αρνούμενος πεισματικά να μετακινηθεί σε άλλα δημοφιλέστερα είδη. Σε όλες τις προσωπικές δισκογραφικές του δουλειές παρουσιάζει συστηματικά το ρεμπέτικο τραγούδι, ερμηνεύοντας τόσο παλιά και άγνωστα ρεμπέτικα (στηριζόμενος, κατά μεγάλο μέρος, στο αρχειακό του υλικό), όσο και γνωστά και πολυτραγουδισμένα.

dailythess | Ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next page