Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ: «Ημουν ο τακτικός γραφιάς, σε νότες, του ρεμπέτικου»


Ο μεγάλος εκλιπών συνθέτης σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο αλλά γαλουχήθηκε μουσικά τη δεκαετία του '50 από τους «μεγάλους» Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χιώτη, Καλδάρα, καθώς και την Μπέλλου.

«Είμαι ένας παρ' ολίγον ρεμπέτης», δήλωνε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, και να είστε σίγουροι/ες ότι δεν ευφυολογούσε.

Ενας ευθύς άνθρωπος σαν κι αυτόν δεν καταδεχόταν τέτοιες λεκτικές «πολυτέλειες». Αντράκι, από νεαρός σπουδαστής του Ελληνικού Ωδείου (1947-1953), γαλουχήθηκε μουσικά στο στρατηγείο του ρεμπέτικου.

Που δεν ήταν άλλο από το Μπαράκι του Μάριου επί της Ιωνος 5, στην Ομόνοια. Το κράτησε ο αρχοντάνθρωπος, ο ψηλός και ευτραφής Συριανός Μάριος Δαλέζιος, από το 1956 έως το 1962.

Ο Βαμβακάρης ήταν 43 χρόνων, ο Τσιτσάνης 33, ο Χιώτης 27, ο Καλδάρας 28, ο Τατασόπουλος 19, ο Μαμαγκάκης 18.

   

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η βαρκούλα - Σαριπανίδης Ναπολέων

Η βαρκούλα


 

Μπουζούκι-κιθάρα-μπαγλαμά-τραγούδι.
Σαριπανίδης Ναπολέων

Ακορντεόν
Αγγέλικα Παπανικολάου

Β΄φωνή
Δεναξά Μαίρη

Ενορχήστρωση
Σαριπανίδης Ναπολέων

Στίχοι-μουσική
Σαριπανίδης Ιωάννης & Ναπολέων

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ο Σπύρος Περιστέρης ήταν Έλληνας μουσικός και συνθέτης με μικρασιατική καταγωγή.

 Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, από Έλληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Άρχισε από μικρός να μαθαίνει μαντολίνο και μετά την εγκατάσταση της οικογένειάς του στην Κωνσταντινούπολη (γύρω στο 1915) κατόρθωσε να τελειώσει την Ιταλική Σχολή και να μάθει ιταλικά και γερμανικά.

 Μετά το θάνατο του Σιδερή (1918) επανήλθε στη Σμύρνη και ανέλαβε, σε ηλικία 18 ετών, την ευθύνη της Σμυρνέικης Εστουδιαντίνας του Σιδερή, που είχε γίνει διάσημη σ`όλη την Ευρώπη και έμεινε γνωστή με το όνομα "Τα Πολιτάκια".

 Τον τίτλο αυτό χρησιμοποίησε στις αρχές του '30, όταν παίζοντας στην ορχήστρα του Υπερωκεανίου "Μέγας Αλέξανδρος", ηχογράφησε στις Η.Π.Α, κάποια οργανικά κομμάτια, με το ψευδώνυμο Σ. Γεωργιάδης.

ΓΑΒΑΛΑΣ ΠΑΝΟΣ

Γεννήθηκε στο Βατραχονήσι (Μέτς) στις 26-10-1926 και στην Αθήνα έμενε στην συνοικία Καισαριανή πέθανε στις 3-12-1988.
Από μικρός αγάπησε το τραγούδι και έμαθε καλή κιθάρα.
Συνεργάστηκε με τον Νίκο Μεϊμάρη και έφτιαξαν συγκρότημα που είχε συμμετοχή στις ζωντανές εκπομπές του Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων.
Για σαράντα χρόνια ήταν στην επικαιρότητα. Δημιούργησε περίφημα “ντουέτα” με την Βούλα Γκίκα και την Ρία Κούρτη.
Ίδρυσε την δισκογραφική Εταιρεία “ΣΟΝΑΤΑ”.
Συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού.
Έγραψε και συνέθεσε μερικά τραγούδια όπως το “ΣΙΓΑΝΟΨlΧΑΛΙΣΜΑ” και πέρασε στα κλασσικά του είδους. Ο Πάνος Γαβαλάς γεννήθηκε στο Βατραχονήσι (Μέτς) στις 26-10-1926 και στην Αθήνα έμενε στην συνοικία Καισαριανή. Από μικρός αγάπησε το τραγούδι και έμαθε καλή κιθάρα. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Μεϊμάρη και έφτιαξαν συγκρότημα που είχε συμμετοχή στις ζωντανές εκπομπές του Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων. Για σαράντα χρόνια ήταν στην επικαιρότητα. Δημιούργησε περίφημα “ντουέτα” με την Βούλα Γκίκα και την Ρία Κούρτη. Ίδρυσε την δισκογραφική Εταιρεία “ΣΟΝΑΤΑ”. Το πρώτο τραγούδι που του έδωσε ο Τσιτσάνης ήταν το “ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ” PARLOPHONE Β-74379. Έγραψε και συνέθεσε μερικά τραγούδια όπως το “ΣΙΓΑΝΟΨlΧΑΛΙΣΜΑ” και πέρασε στα κλασσικά του είδους PARLOPHONE Β-74406. Πέθανε στις 3-12-1988. Ο Πάνος Γαβαλάς γεννήθηκε στο Βατραχονήσι (Μέτς) στις 26-10-1926 και στην Αθήνα έμενε στην συνοικία Καισαριανή. Από μικρός αγάπησε το τραγούδι και έμαθε καλή κιθάρα. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Μεϊμάρη και έφτιαξαν συγκρότημα που είχε συμμετοχή στις ζωντανές εκπομπές του Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων. Για σαράντα χρόνια ήταν στην επικαιρότητα. Δημιούργησε περίφημα “ντουέτα” με την Βούλα Γκίκα και την Ρία Κούρτη. Ίδρυσε την δισκογραφική Εταιρεία “ΣΟΝΑΤΑ”. Το πρώτο τραγούδι που του έδωσε ο Τσιτσάνης ήταν το “ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ” PARLOPHONE Β-74379. Έγραψε και συνέθεσε μερικά τραγούδια όπως το “ΣΙΓΑΝΟΨlΧΑΛΙΣΜΑ” και πέρασε στα κλασσικά του είδους PARLOPHONE Β-74406.
rempetomania.blogspot.gr/

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Οι Imam Baildi στο Ναύπλιο

Συναυλία την 1η Αυγούστου στο «Φουγάρο»
Imam Baildi: «Η μουσική μας μοιάζει με τη μαγειρική. Συνδυάζουμε ιδέες και διαλέγουμε τις πιο νόστιμες»
Μετά τις μοναδικές live εμφανίσεις τους στο Kookoo στην Αθήνα και σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, μετά τη συναυλία τους στο South by Southwest, στο μεγαλύτερο music conference του πλανήτη στο Austin των ΗΠΑ, και αφού περιόδευσαν σε 20 Ευρωπαϊκές πόλεις, οι Imam Baildi θα εμφανιστούν την 1η Αυγούστου στο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο.

Το πρωτοποριακό μουσικό σύνολο που αγαπά να «πειράζει» τα αγαπημένα παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα, θα δώσει μια μοναδική συναυλία για το κοινό της Αργολίδας.

Ο Ζαμπέτας συναντά το hip-hop, το μπουζούκι φλερτάρει με το electro swing, τα βαλκανικά πνευστά μιξάρονται με latin ενορχηστρώσεις και η νοσταλγική φωνή της Ρένας Μόρφη εναλλάσσεται με την εκρηκτική σκηνική παρουσία του MC Yinka.

Μάλιστα, ειδικά για το κοινό του «Φουγάρου», οι «Imam Baildi» θα παρουσιάσουν και τα νέα τους κομμάτια που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2013.

Τιμή εισιτηρίου 10 €
Έναρξη: 21:00   

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο πρίγκιπας της ελληνικής rock.

Ο ασυμβίβαστος και αυτόφωτος δημιουργός που κάποιοι είπαν «Απροσάρμοστο»!

 

Ο τραγουδοποιός, στιχουργός και ερμηνευτής Παύλος Σιδηρόπουλος ήρθε για να αφήσει το στίγμα του βαθιά χαραγμένο στην ελληνική μουσική σκηνή.

Ο άνθρωπος που πάντρεψε αβίαστα τους ξενόφερτους ροκ και μπλουζ ήχους με την παραδοσιακή μουσική της χώρας μας και τα ρεμπέτικα ακούσματα δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις!

Παρόλο που έζησε μόλις μέχρι την ηλικία των 42 ετών, άφησε πίσω του αξιοσημείωτη μουσική κληρονομιά με αντοχή στον χρόνο και επιρροή στους καλλιτέχνες που ακολούθησαν τα βήματά του.

Next page